Учениците от ЕГ "Пловдив" ще започват учебния процес в 7:30 часа след преминаването на едносменен режим, ако министърът на образованието и науката разреши, съобщи за Агенция "Фокус" директорът на училището Николай Радев.

Ръководството на ЕГ "Пловдив" и Обществения съвет на гимназията подготвят искане до МОН за допускане на изключение в Наредба 10. Според сегашната норма, при двусменен режим часовете започват в 7:30, а при едносменен - в 8:00 ч. Министърът може да разреши на началника на РУО да издаде извънредна заповед, с която първият час в бившата Английска гимназия да е от 7:30 ч. и след преминаване на една смяна. Ако предложението се одобри, училището ще остане със същия учебен порядък. 

Предложението ще бъде обсъждано на родителска среща днес, за да се запознаят с него всички родители, уточни директорът.

Идеята да се поиска изключението в Наредба 10 е заради натоварения транспорт. Сутрин автобусите са препълнени с възпитаници на езиковите гимназии и затова двете училища започват занятия в различен час. Заповедта за преминаване към една смяна в Английската е в процес на подготовка и се очаква след нова година да бъде публикувана. 

Разпореждането трябва да стои на сайта на МОН месец и половина и чак след това ще влезе в сила. Директорът Николай Радев изчислява, че това ще стане факт в средата на втория срок, а не в самото начало.