През целия ден в Административен съд – Смолян продължава съдебният процес по оспорване на решението за обявяване на кмет на община Смолян, предаде репортер на "Фокус“. Изборното дело е образувано по жалба на Стефан Сабрутев - кандидат за кмет на община Смолян срещу Решение на Общинска избирателна комисия, с което на втори тур Николай Тодоров Мелемов е обявен за кмет на общината.

Пред съдебната зала има монитор, на който журналисти и граждани могат в реално време да наблюдават процесуалните действия.

В съдебната зала се провежда повторно броене на бюлетините от 89-те избирателни секции. На място се провериха и всички чернови от протоколите на секционни избирателни комисии, като се сравняваха данните с вписаното в оригиналните протоколи. Има установени случаи на поправки, както и на задраскани числа, както и разминавания на данни в черновата и в официалния протокол. Част от установените грешки и задрасквания обаче са потвърдени с подписи на членове на секционна комисия. Процесът продължава с броене на бюлетините от всички изборни секции.

Председателят на Общинската избирателна комисия Симеон Велинов заяви, че при преброени бюлетини от 5 секции, които са най-големите като брой избиратели, абсолютно всичко съответства с описаното в протоколите на СИК както от хартиените, така и от машинните бюлетини.

Броенето на бюлетините ще продължи и през следващите дни, след което ще се разглеждат и други доказателства по делото. Заседанието е насрочено за четири последователни дни до 23 ноември.  

Припомняме, че Николай Мелемов и Стефан Сабрутев се явиха за трети пореден път на балотаж от 2015 г. насам, като всеки един от тях бе печелен от Мелемов. На втория тур на местните избори на 5 ноември, Мелемов отново спечели с разлика от 149 гласа пред Сабрутев, а преди седмица положи клетва като кмет на Смолян за четвърти пореден мандат. Днес на второто си заседание Общинския съвет в Смолян избра и свой председател – Димитър Кацаров от местна коалиция "Новото време“ – КРОС.