В 17.00 ч. изтича срокът, в който юристите на община Пловдив могат да обжалват решението на Окръжен съд - Пловдив за акциите на община Варна в публично-частното дружество "Пълдин туринвест", което е собственик на "Международен панаир Пловдив". Към момента не е ясно дали е подготвена жалба и дали ще бъде депозирана пред Апелативния съд, предаде репортер на "Фокус".

Кметът Здравко Димитров е в отпуска, а заместващия го Величко Родопски е в командировка в София. Всички опити да се свържем с Родопски са неуспешни. От пресцентъра на община Пловдив обещаха да уведомят медиите до края на работния ден дали и какви стъпки са предприети. 

Припомняме, че в началото на месец април състав на Окръжен съд - Пловдив призна за неистински документ Решение № 576 на Общински съвет Пловдив, взето с протокол № 24 от 19.12.2022 г., в частта му за т. 1 и т. 3, но в същото време призна т. 2. 

В първата точка на решението ОбС - Пловдив не даде съгласие за увеличаване на капитала и изменение на устава на "Пълдин туринвест" АД, с което се намалява участието на Община Пловдив в капитала на дружеството. Възложи на представителя на Община Пловдив в Общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" Ясен Михайлов да направи изрично изявление пред Общото събрание, че акционерът Община Пловдив упражнява правото по чл. 51б, ал. 2 от Закона за общинската собственост на "блокираща квота" при вземането на решения за изменение на устава и за увеличаване на капитала.

В третата точка ОбС - Пловдив възложи на кмета на община Пловдив, в случай, че на някоя от двете дати, определени за провеждане на ОСА на "Пълдин туринвест" АД - 9 януари 2023 г. или 24.01.2023 г., се приемат проекторешения за увеличаване на капитала и/или за изменение на устава на дружеството, да поиска отмяна от съда на взетите от ОСА решения. 

Втората точка от въпросното решение касае начина на гласуване на представителя на общината в ОСА. По предложение на Николай Радев мнозинството в Общинския съвет гласува представителят да гласува със "за" на предложенията по време на събранието.

На практика, със съдебното решение сега се признава за легитимен текст единствено т. 2 от Решение № 576 на ОбС - Пловдив, взето с протокол № 24 от 19.12.2022 г.

Съдът отхвърля като неоснователен и недоказан искът на Община Пловдив да се отменят като противоречащи на повелителни разпоредби на закона на всички решения, взети на проведеното на 9 януари 2023 г. извънредно общо събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" АД. 

Община Пловдив е осъдена да плати разноски в размер на 3600 лева с ДДС за заплатено адвокатско възнаграждение.