С работна ръка от Узбекистан в Търновско решават проблемите с липса на кадри. Иновативната идея е на фермера Георги Тончев, който отглежда в стопанството си във великотърновското село Плаково 950 говеда и 450 крави. Част от хората, които се грижат за неговите животни, са от Узбекистан, разказа в предаването "Цветовете на България" на "Фокус" управителят на фермата Станимир Котларов.

Става въпрос за осем млади мъже, които идват в България от Нуратинския район на Узбекистан. Те са насочени към страната ни от Академията на науките, за да усвоят опит, който после да приложат в родината си.

"Причината е, че в Узбекистан отглеждат основно овце, а имат желание да развиват и говедовъдство“, допълва Станимир.

Той разказва и, че липсата на работници е основен проблем за всички фермери у нас. Причината е тежкият труд, на който не всеки е съгласен.

"До тези мъже достигнахме благодарение на лични контакти на собственика на стопанството – господин Тончев. Те дойдоха при нас без никакъв опит, но бързо се научиха. Най-сериозната пречка е езиковата бариера, тъй като те не знаят друг език освен узбекистански. Един от тях говори руски и чрез него даваме насоки на останалите“, обяснява още управителят.

Осемте мъже от Узбекистан живеят в Плаково, като техният работодател им осигурява квартири и храна.

Примерът от търновското село вероятно скоро ще бъде последван и на други места в страната, тъй като преди броени дни от Академията на науките в Република Узбекистан подписаха меморандум за сътрудничество със стопанството на Георги Тончев, като той ще предложи на Националния Съюз на говедовъдите да се създадат условия за наемане на селскостопански работници от Узбекистан във фермите.