Прокуратурите от Великотърновски съдебен окръг отчетоха дейността си през 2022-а година. Това се случи на среща в съда в старата столица, съобщават за "Фокус" от Апелативна прокуратура - Велико Търново. Докладът бе представен от окръжния прокурор Христо Христов.

Анализирани бяха резултатите и тенденции в противодействието на престъпността, както и тези от дейността на прокуратурите на територията на съдебния окръг: Окръжна и Районна прокуратури – Велико Търново с териториалните отделения в Горна Оряховица, Свищов, Павликени и Елена.

Бе отчетено, че през 2022 година прокурорите от Великотърновския съдебен окръг са наблюдавали общо 6 174 преписки, от които новообразувани през годината – 5 417 броя. Решени са били общо 5 812 броя преписки. Прокурорите са наблюдавали 6 308 броя досъдебни производства, като има увеличение по този показател спрямо предходните две години.

През отчетната година прокурорите са внесли в съда 810 прокурорски акта, от които 373 обвинителни акта, 314 споразумения и 123 предложения за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл. 78а от НК. На съд са били предадени 860 лица.

Запазва се тенденцията водещи в статистиката през последните три години да са внесените с прокурорски актове в съда дела за престъпления по Глава ХІ- общоопасни престъпления, които са над половината от внесените прокурорски актове (56,41 %). След тях са тези по Глава V – престъпления против собствеността (18,02 %), по Глава II – престъпления против личността (7,9 %), по Глава VI - престъпления против стопанството (5,1 %), и след това престъпления по Глава VIII ( 4,07 %), по Глава IX – документни престъпления (3,5 %); по Глава IV – престъпления против брака, семейството и младежта (1,8 %); по Глава Х от НК – престъпления против реда и общественото спокойствие (2,6 %).

По внесени прокурорски актове са били постановени 799 решения и 785 лица са били осъдени и санкционирани.

Отчетено бе, че през периода, в Районна прокуратура - Велико Търново и в Окръжна прокуратура - Велико Търново са постигнати отлични резултати по отношение срочността на привеждане в изпълнение на влезлите в сила присъди.