Заплатите на общинските служители и работещите в дейностите, делегирани от държавата, ще бъдат увеличени със задна дата от 1 юли. Това съобщи за Агенция "Фокус" областният координатор на КНСБ - Пловдив Боян Бойкински. 

Във връзка с Постановление на Министерски съвет № 229 от 29 юли 2022 г. за целево предоставяне на допълнителни средства от републиканския бюджет на общините, бяха проведени разговори между Боян Бойкински – Областен координатор на КНСБ – Пловдив и представители на Община Пловдив.

Като резултат от това беше взето решение да се предложи на Общински съвет -Пловдив да гласува и приеме увеличение на работните заплати на общинските служители в дейностите, делегирани от държавата.

Предвижда се повишение на възнагражденията на служителите в дейност "Общинска администрация“, в т.ч. работещите както в администрацията на община Пловдив, така и на тези в администрациите на всички шест района на общината. Размерът на повишение, който ще бъде предложен на съветниците в Общински съвет – Пловдив ще е 15%, считано от 1 юли 2022 год.

Увеличение на трудовите възнаграждения на медицинския персонал, зает в здравните кабинети в общинските детски градини и училища, в детските ясли и яслените групи към детските градини, също ще има. С предстоящото повишаване на трудовите възнаграждение на тази категория работещи ще бъде достигнато минималното ниво на заплащане договорено в колективния трудов договор в отрасъл "Здравеопазване“ от 1450 лв. Другата добра новина е, че това увеличение ще стане факт със задна дата считано от 1 май 2022 год.

Предвидени са средства и за финансова подкрепа на библиотеките с регионален характер, като след увеличение на стойностните показатели на стандарта за тяхното финансиране, възнагражденията на работещите в Народна библиотека "Иван Вазов“ – Пловдив ще бъдат увеличени с 10%, считано от 1 юли 2022 год. Тук следва да се напомни, че за тези работещи това ще е второто поред увеличение от 10 % за настоящата 2022 г.

Регионалната структура на КНСБ в лицето на Боян Бойкински проведе аналогични разговори и с представители на общините на територията на област Пловдив, в които КНСБ има синдикални организации. Всички администрации ще актуализират възнагражденията на служителите си, съобразно параметрите на ПМС № 229 / 2022 г.