Ръст на заболелите от варицела за последната седмица се отчита в област Стара Загора. Това сочат официалните данни на РЗИ Стара Загора, предаде репортер на Агенция "Фокус". В седмицата от 9 до 15 януари са регистрирани 117 случая, при 70 за предходните седем дни. Най-много са новорегистрираните в община Стара Загора- 93, следвани от Казанлък- 19, Чирпан- 2, Раднево-1, Гълъбово-1, Мъглиж-1.

Варицелата е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира със специфичен везикулозен обрив по кожата и лигавиците, придружен с остър сърбеж и висока температура. Особено висока е заболеваемостта от варицела през зимните месеци.

Интервалът от контакта с вируса до изявата на първите симптоми на заболяването се нарича инкубационен период. При варицелата той е от 10 до 21 дни, средно 12-14 дни. Болните са заразни от 2-3 дни преди появата на обрива до преминаването и на последната "пъпка в коричка", т.е с появата на характерните корички, болният престава да бъде заразен. Продължителността на заболяването е 7 – 10 дни.

Началото е грипоподобно – общо неразположение, повишена температура, главоболие, леко изразено възпаление на горните дихателни пътища, които траят 2-3 дни. На фона на тези първоначални симптоми се появява характерния за варицелата обрив мехурчета (везикули), пълни с бистра течност, които впоследствие потъмняват, разпукват се и се образува коричка (круста). Тази еволюция трае около 10-14 дни. Кожният обрив при варицелата е силно сърбящ.

Рени АТАНАСОВА