В сравнение с по-предишната седмица, когато заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в област Смолян беше 122 на 10 000 души, за миналата седмица тя е 145,2 на 10 000. Това означава, че има леко повишение на заболелите, но все още не сме достигнали епидемични стойности и клиничният процес е в подем в нашия регион. Това каза за Агенция "Фокус“, д-р Сийка Чернева – директор на Дирекция "Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция в Смолян. По думите й, най-засегнати са децата от 0 до 4 и от 5 до 14 години. Има и завишение на болните във възрастовата група от 15 до 29 години, но най-засегнати са децата, уточни д-р Чернева.

"През предходната седмица имаме изпратени проби за изследване, при които са изолирани както грипен вирус, както и респираторни и ковид. Но на територията на област Смолян има два грипни вируса, които циркулират в областта и те са тип A /H1N1/ и тип А /H3N2/. Ще продължим да наблюдаваме заболеваемостта в областта, която най-вероятно ще се покачва. Следим ежедневно и броя на отсъстващите ученици от училищата в региона, чрез Регионалното управление на образованието. Към вчера, средно отсъстващите са 10 %, което още не е чак толкова много“, поясни д-р Чернева.

Тя допълни, че са изпратили писмо чрез РУО – Смолян до училищата в региона с препоръчителни мерки, с цел ограничаване на разпространението на вирусите. В него се посочва, че трябва да има строг сутрешен филтър в детските градини, да не се допускат болни деца и персонал, да се проветряват помещенията, да се извършва често влажно почистване и дезинфекция, да се спазва добра лична хигиена, да се избягва събирането на много хора в затворени помещения. Всичко това трябва да се прави с цел ограничаване разпространението на грипа и останалите циркулиращи вируси в областта, каза още д-р Чернева.

Нели ГЕРГЬОВСКА