Нови промени се подготвят в Наредбата за паркиране на автомобили. Това обяви заместник-кметът по Транспорт Тодор Чонов, предаде репортер на "Фокус".

Според новия текст изцяло електрическите автомобили, които притежават зелен номер, ще паркират безплатно без да е необходимо да имат стикер, който указва, че са такива. 

"От скоро се появиха новите зелени номера, преди това собствениците на електрически автомобили трябваше да се снабдяват със специални стикери от ОП "Паркиране и репатриране", че са такива, за да спират навсякъде", уточни заместник-кметът и допълни, че този начин ще се намали административната тежест.

В списъка с улици, които ще бъдат включени, с което ще се увеличи обхватът на "Синя зона", ще са и: ул. "Ген. Данаил Николаев", бул. "Свобода" от ул 'Копривщица и ул. "Царевец" от МОЛ Пловдив до УМБАЛ "Свети Георги", ул. "Лейди Странгфорт"" "Пейо Яворов" и "Янко Сакъзов".

Промяна ще има и по отношение на зарядните станции за електрически превозни средства и по-скоро тяхното изграждане. Според предложението на администрацията бизнесмените, които искат да се включат в тази дейност ще трябва да заплащат такса след проведен конкурс.

За целта ще се определят 100 точки първоначално извън зоната за платено паркиране. Така срещу предложената цена от 100 лева за точка, мястото ще може да се ползва.

"Броят на електрически автомобили в Пловдив не е много голям, затова и цената все още е ниска", обясни Тодор Чонов.