Увеличава се броят на сватбите в община Смолян за 2022 г. Това съобщи за "Фокус“ Надя Речникова от Обредния дом в местната администрация. През 2019 г. бракосъчетанията са били 100, след това през 2020 и 2021 г. са били по 71 и 72, а през 2022 г., броят им достига 94, поясни тя.

Младите хора, които сключват граждански брак, предпочитат той да е в ритуалната зала и след това правят големи сватби с много гости. Не са малко и младоженците, които искат и изнесени ритуали. Едно от на-предпочитаните места за това е Пампорово. "Курортът се намира на територията на две общини и част от младоженците отиват и в община Чепеларе, тъй като границата между общините е на Кулата "Снежанка“, обясни Речникова. Друго предпочитано място за бракосъчетание на открито е в района на Смолянски езера и най-вече до Тревистото езеро, както и пред самите хотели, в които ще се проведе и само тържество след това, допълни Речникова. Цените на услугите за сключване на граждански брак и през тази година се запазват и няма да има промяна.

Друга положителна тенденция, който се отчита от Обредния дом в Смолян е, че през изминалата 2022 г., намалява броят на смъртните случаи в общината. От 2019 г. насам, той е бил по-висок, най-вероятно заради Ковид-19. През 2022 г. обаче броят на регистрираните смъртни случаи в общината е с около 220 по-нисък, в сравнение с предходните години. Това е добра тенденция и дано тя да продължи в тази насока, изрази надежда Речникова.

Нели ГЕРГЬОВСКА