Увеличава се броят на чакащите за общинско жилище в Кюстендил. Това каза пред Агенция "Фокус“ Радостина Георгиева, началник на отдел "Здравеопазване и жилищна политика“. Вече е изготвена картотека за настаняване на нуждаещи се семейства в общински жилища за настоящата година. През 2022 година броят на картотекираните е бил 107 семейства. За 2023 година броят достига 123 семейства. Те са разпределени по групи и подгрупи, спрямо броят на членовете в тях. 52 са едночленните семейства, 32 са двучленните семейства, 23 са тричленните, а 12 са четиричленните. Многочленните семейства са 4.

"Настаняването на едно семейство в общинско жилище, трябва да дойде редът му. Настаняването става с решение на комисия. През 2022 година имаме освободени 8 общински жилища, които са отдадени под наем на семейства от списъка“, каза Радостина Георгиева.

По думите й наемните цени са поносими. Около 19 лева се плаща наем за боксониера, едностайните апартаменти са с наем от 30 лева, 44 лева е наемът за двустайните, а за тристайните апартаменти  се плаща около 60 лева.

Към момента броят на общинските жилища е 348. Те са разпределени в три групи. Жилища за отдаване под наем, жилища в резервен фонд и оборотни жилища. На този етап всички жилища за заети.

Венцеслав ИЛЧЕВ