Работилницата за въображение в Художествената галерия в Добрич стартира новата си инициатива - уъркшоп с участието на ученици от специализирани паралелки по изкуства, предаде репортер на "Фокус". В началото на годината Зорица Обретенова, педагог в арт ателието в галерията, анонсира идеята. 

Изкуството на плаката чрез уникалната колекция на проф. Людмил Чехларов е представено на ученици от 9. клас и 10. клас от СУ "Св. Климент Охридски“. Десетокласниците са от паралелка "Графичен дизайн". В презентация те са разгледали емблематични плакати на художника, роден в Добрич, който наскоро направи голямо дарение на добричката галерия. В срещите с младежите са представени в оригинал проекти за плакати, част от дарението на плакатиста. Силата на графичното изображение, оригиналните идеи, майсторският рисунък и смелите провокации са впечатлили десетокласниците, споделят от арт ателието.

В ,,Работилница за въображение“ учениците, вдъхновени от видяното, са рисували ескиз на свой проект за плакат. Тези от паралелка "Графичен дизайн“ са получили от директора на галерията Недко Недков каталог ,,Плакатът“, който е един своеобразен учебник и източник на вдъхновение. Книжното издание е създадено по проект на галерията със средства от Национален фонд "Култура".

Поредицата от уъркшоп събития ще продължи и с посещение на ученици от гимназия в град Тервел, паралелка "Интериорен дизайн".

Жулиета НИКОЛОВА