Движението през Бетонния мост ще бъде затворено в събота, 15 юни, в 12 часа на обяд. Тази дългоочаквана новина съобщи кметът Костадин Димитров пред камерата на Plovdiv24.bg.

В същия час ще бъде отворен за движение бул. "Кукленско шосе" в ремонтираната му част и фирмата ще изтегли машините към Околовръстното.  

Грижа, визия, детайл е мотото на кмета Костадин Димитров, който за пореден път повтори, че от изключителна важност е етапирането на ремонтите в град Пловдив. Припомни, че с много усилия миналия петък бе пуснато движението през пробива "Модър - Царевец", въпреки че има още доста довършителни дейности. 

Реконструкцията на Бетонния мост ще продължи максимум 6 месеца, за което е договорено между НКЖИ и община Пловдив. 

Срокът ще бъде спазен, гарантира ръководителят на проекта Цветан Цолов. Още утре ще влезе в сила временната организация на движението. В следващите 10 дни (15-25 юни) ще се извършва демонтаж на техническата инфраструктура. От 25 юни предстои пълното спиране на влаковото движение от централна гара в източна посока. Изграждат се временен перон и спирка на пешеходния прелез на Сточна гара, откъдето ще тръгват и ще се връщат влаковете за Асеновград. Бул. "Христо Ботев" в участъка под Бетонния мост няма да се затваря заради демонтажа на съоръжението. 

Според кмета Димитров, в края на август - началото на септември кръговото на централна гара ще бъде отворено за движение във всички посоки и по този начин трафикът ще се облекчи. 

Строително-монтажните работи по Бетонния мост касаят подходите от улица "Македония" и мостовото съоръжение над жп линиите, съобщи Николай Иванов - ръководител на обекта от страна на фирмата изпълнител "Трейс груп холд". Подходите от южната страна ще бъдат изградени наново и ще се повдигнат. 

Събарянето на моста в средната му част ще стане по механичен способ, с багери разрушители. Това ще се случи в края на юни или началото на юли. Новото съоръжение ще бъде повдигнато с около метър и половина, като за целта ще се направят нови предварително напрегнати стоманобетонови греди. "Ще спазим срока от 6 месеца" - гарантира Иванов. 

"Срокът е закован. Ако трябва,  ще се работи денонощно, но срокът ще бъде спазен" - категоричен е заместник-кметът по строителство Тошо Пашов. 

От 25 юни ще бъде напълно спряно движението на влаковете под Бетоновия мост за 40 дни, съобщи Емил Манчев, заместник-ръководител на проекта за модернизация на жп ареал Пловдив в НКЖИ. Влаковете ще идват до централна гара, след което ще отиват към гара "Филипово" по направление "Бургас. В момента се изготвя график за транспортиране на пътници до гара Катуница, тъй като на временната спирка "Сточна гара" ще пристигат само и единствено влаковете от/за Асеновград. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!