От РЗИ-Добрич са изпратили писма до концесионерите на плажовете в Кранево и Албена максимално да се ограничи къпането в морето.

В началото на месеца местното ВиК дружество установява, че тръбата на плажа на Кранево, която отвежда пречистената отпадъчна вода към морето, е с нарушена цялост.

Почиващите обаче са много и никой не в състояние да ги ограничи, защото всеки иска да влезе в морето и да се разхлади в жегите.

"На 4 юни имаше сигнал за авария на пречиствателната станция. Колегите от РИОС и "Басейнова дирекция“ във Варна веднага обходиха целия участък. Оказа се, че аварите са две на отхождащия колектор и по-специално на вече пречистените води“, обясни министърът на околната среда и водите Петър Димитров.

Той поясни, че са дадени предписания, а на 17 юни е направена нова проверка. Установено било, че едната авария е отстранена. Втората обаче била по-мащабна и сега водолази изследват трасето на колектора.

"Категорично мога да кажа, че фекални води не се вливат в морето. Това са вече пречистени води. Освен това вчерашното изследване на морската вода не показаха никакви изменения и отклонения в качеството“, подчерта министър Димитров и допълни, че днешните изследвания показват само повишена температура на водата.

"За първи път дойдохме на морето, много ни хареса и искаме днес да получим много позитив, много витамин D. Слънчево е тук. Чисто е, добре е, водорасли няма, много е добре“, твърди Надя.

"Тя е от години тази тръба. Тече чиста вода“, споделя наблюденията си и Петранка.

"Няма как да ограничим хората, защото проблемът е локализиран. Нямаме в момента никакъв теч, водата си е чиста. Преди няколко дни имаше спукана тръба, която е след пречиствателна станция на Албена – тя не е фекална тръба, това са пречистени води, но въпреки това сезирахме институциите да дойдат да видят. За момента течът е спрян, не тече абсолютно нищо“, категоричен е концесионерът Тихомир Цветков.

Здравните власти изследват микробиологичните показатели на морската вода. От курорта Албена, който има собствена лаборатория, казаха за bTV, че морската водата отговоря на всички изисквания за здравни стандарти.