За четвърти път в МБАЛ-Пазарджик ще се проведе благотворителната кръводарителска кампания "Усмихни сърце“. 

Тази година кампанията е в памет на 19-годишния Георги Арнаудов и 21-годишния Ангел Здравков и е съвместна инициатива на Кръвна банка и приятелите на двете момчета. 

"Две усмихнати момчета вече не са между нас, но ние искаме техните имена да се помнят. Единият загубихме след коварна болест преди три години, а другият след коварен удар преди няколко дни. Благотворителната кръводарителска кампания "Усмихни сърце", която ще се проведе за четвърти път, ще бъде посветена на Георги Арнаудов и Ангел Здравков", споделя журналистът Марияна Димитрова.

"Акцията по кръводаряване ще започне на 10 октомври, когато е рождениятден на Георги, и ще приключи на 8 ноември - Архангеловден, именият ден на Ангел. Той напусна този свят след обилна кръвозагуба, след като беше прободен смъртоносно от 18-годишен. Ако имаше шанс да бъде спасен, сме сигурни, че много хора щяха да дарят кръв. Загубихме неговото сърце, но може да усмихнем нечие друго. Ангел също беше кръводарител. Сега вместо него нека даряваме всички, които можем. Нека покажем, че добротата съществува, въпреки злото, което ни го отне. Желаещите да се включат в кампанията ще могат да даряват кръв от 7.30 часа сутринта на 10 октомври, както и в останалите работни дни до 8 ноември.

Кръводаряването се извършва в Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ-Пазарджик. Кръводарителите, които участват в кампанията "Усмихни сърце", ще получат антистрес топки във формата на сърце. Всеки, който е навършил 18 години и няма здравословни проблеми, може да дари кръв. Нека покажем, че има и млади хора, които могат да са добри и съпричастни. Човешкият живот и приятелството са безценни, така както и дарената кръв. Нека всяка дарена капчица кръв да ни напомня за Георги и Ангел, и тяхната доброта и заразни усмивки. Нека бъдем добротворци! Нека усмихнем повече сърца! Нашите ангелчета Георги и Ангел сме убедени, че ще ни гледат някъде от небето и също ще се усмихват", убедени са близките на момчетата.