Силен и бурен вятър продължава да вилнее вече втори ден във Враца, предаде кореспондент на Агенция "Фокус“. Ураганният вятър, чийто пориви на моменти надхвърлят 130 км/ч продължава да причинява сериозни щети на много места. Същевременно екипите на БКС, Пожарна безопасност и Областно пътно управление продължават премахването на паднали и изкоренени дървета, както и отстраняването на щети по обществени сгради, в резултат от силния вятър. В съвместната акция се включиха и 30 служещи от Военно формирование 54 990 – Враца.

В местната администрация са получени десетки сигнали за паднали дървета, външни изолации на жилищни сгради, стълбове на уличното осветление, пътни знаци, прекъснати електропроводници и елементи от инфраструктурата.

В част от населените места на Враца и кварталите има периодично прекъсване на електрозахранването, като екипите на електроразпределителното дружество продължават работа.

Освен, че на този етап все още остава в сила обявеното частично бедствено положение, по предложение на кризисният щаб към местната администрация, д news pic 2
©
нес е и неучебен ден за учениците от 1 до 12 клас в града, а посещението на детски ясли и градини е по преценка на родителите.

От община Враца отново призовава гражданите да се движат с повишено внимание, а при възможност – да не излизат от домовете си, заради опасност от падащи предмети и възникване на инциденти.

От Националния институт по метеорология и хидрология обявиха червен код във Враца за много опасно време.

В края на деня и на 20 януари се очакват значителни валежи от дъжд.

Росица ВАЛЕНТИНОВА