Рекордна инвестиция от над 1 млрд. лв. и чувствително подобрение на пътуването с градския транспорт в София, предвиждат управляващите Столична община. Планира се закупуването на 500 нови превозни средства, от които 150 нови трамвая и 280 автобуса. Всички те ще бъдат с нисък под, климатик, удобни салон и най-висок екологичен стандарт, обяви кметът Васил Терзиев.

"Нашата цел е градският транспорт на София да се превърне в най-удобния начин за придвижване и истинска алтернатива. Затова правим тази огромна инвестиция, като в следващите години планираме да закупим над 500 нови превозни средства. С тази програма правим решителна крачка напред и предлагаме пълно обновяване на трамваите, автобусите и тролейбусите.“ – заяви кметът Васил Терзиев.

Програмата предвижда закупуване на 110 чисто нови трамвая и модернизация на още 40, както и 75 нови тролейбуса и 280 автобуса. С това управляващите обещават да подменят всички превозни средства в София с модерни, комфортни и икономични, така че, от една страна, гражданите да почувстват осезаемо подобрение, а от друга, да се намалят разходите за поддръжка на сегашния остарял подвижен състав. "Днес значителна част от трамваите са над 30-годишни, което ги прави неудобни и недостъпни за пътниците и скъпи и неефективни за поддръжка. Затова трамваите са основният фокус в следващите години.“ – категоричен е Андрей Зографски, общински съветник от Спаси София.

"Започваме ударно, като през 2024 г. планираме да обявим поръчки за над 120 нови превозни средства - 18 трамвая, 35 тролейбуса и 70 автобуса. Новите трамваи ще бъдат за линии 20 и 22, така че да осигурим модерни превозни средства с нисък под и климатик за жителите на източните квартали като Подуяне, Слатина и Дружба. От друга страна, автобусите ще ни позволят да върнем градския транспорт изцяло в общински ръце, с което ще прекратим сегашния неизгоден концесионен договор и ще намалим разходите за общината.“ – обясни Андрей Зографски.

Рекордната инвестиция предвижда не само подновяване на сегашните превозни средства, но и тяхното увеличаване с оглед на планираните разширения на трамвайната и тролейбусната мрежа. "Скоростният трамвай по бул. Тодор Каблешков до Дървеница остава основен приоритет, а новите тролейбуси ще бъдат от ново поколение – зареждането им ще става от контактната мрежа по време на движение. Машините ще бъдат оборудвани с възможност за автономен ход до 15 км, което ще позволи линии като 310 или 604 да се обслужват от тези хибридни тролейбуси.“ – допълни г-н Зографски, зам.-председател на Комисията по транспорт.

За финансирането на програмата Столичната община ще разчита на няколко източника – собствено финансиране от бюджета на града, европейски програми, заемно финансиране

от големите инвестиционни банки, както и други финансови инструменти на ЕС. "Инвестицията е огромна с хоризонт до 2030 г. Започнали сме разговори с държавата и управляващите органи на програмите на ЕС, защото е важно още тази година да бъдат стартирани процедурите. Сигурен съм, че ще получим подкрепа от различните институции, както получихме подкрепа и от останалите общински съветници от различни партии в СОС. Работим усилено, за да може гражданите да получат качествен, модерен и удобен градски транспорт.“ – увери софиянци зам.-кметът по финанси, Иван Василев.

"Комфортът на софиянци е наш приоритет и с тази огромна инвестиция София тръгва напред с нова скорост. Продължаваме строителството на метрото с ударни темпове, но започваме да модернизираме и развиваме и наземния градски транспорт, който през годините беше неглижиран и недофинансиран. Градският транспорт е кръвоносната система на София и съм сигурен, че след пакета реформи, по които работим, ще има съществено подобрение и той ще става все по-предпочитан начин за придвижване в нашия град.“ - завърши кметът Васил Терзиев.