Строително-ремонтните дейности по изграждането на задържателен резервоар по бул. "Христо Ботев“ ще продължат до средата на месец ноември. Това стана ясно от изказване на управителя на ВиК ООД-Русе инж. Илиан Милев, който присъства на днешната общинска сесия и отговори на въпроси, повдигнати на място от общински съветници, съобщиха от Общината.

Забавянето при изграждането на задържателния резервоар инж. Милев аргументира с дъждовете, съборили част от изградените участъци и тяхното последващо възстановяване. Той даде яснота и за забавянето при възстановяването на асфалтовата настилка, като според него по отделни участъци работят няколко фирми изпълнители с различни задания. Управителят на ВиК обясни, че не се асфалтира след приключване на дейностите на даден изпълнител, за да може следващата фирма да продължи с изпълнението на друг аспект от водния проект. Като друга причина за забавянето той посочи, че почти всички изпълнители работят само с една фирма за доставка на асфалт, която обслужва и редица други обекти. Инж. Милев добави, че също така се цели и да не се прекъсва водоснабдяването на цели квартали за по-дълъг период. По думите му дейностите вече се организират по начин, по който да не се затварят съседни улици, което би възпрепятствало свободното придвижване на превозни средства.

След изказването на инж. Милев думата взе кмета на Община Русе, който заяви, че местната администрация не е страна по договора за ВиК проекта и съответно не разполага с парите по проекта, за да може да оперира с тях, задържайки средства заради некачествено изпълнение. Пенчо Милков подчерта, че назад във времето, при подготовката на проекта, е избрана фирма, която да координира дейностите по него за сумата от близо 1 милион лв. С цел намаляване неудобствата за русенци и предвид необходимостта от по-добра координация между фирмите изпълнители, Община Русе пое тази функция, за да се завърши проектът успешно. Кметът на Община Русе добави, че само днес са подписани няколко нови констативни протокола – за запрашаване, за струпване на строителни отпадъци и за неспазване на срокове на временни организации на движение.

Милков уточни, че ВиК Русе трябва да докажат пред финансиращия орган, че са подобрили качеството на водоподаването и са намалили авариите. Ако не успеят да го направят, дружеството ще понесе санкции или в най-лошия случай трябва да върне средствата, а това би се отразило сериозно на цената на водата.

В края на изказването си Пенчо Милков заяви категорично, че Община Русе няма да приеме участък, който счита, че не е качествено възстановен. По думите му до момента не е приета нито една улица, като са изготвени предписания за отстраняване на нередности по редица улични платна.