Ректорът на Тракийския университет в Стара Загора проф. Добри Ярков и ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Добромир Димитров подписаха споразумение за сътрудничество и съвместна дейност между двете висши учебни заведения. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от висшето учебно заведение в Стара Загора. Проф. Димитров, придружаван от своя екип, посети Тракийския университет за официалното подписване на спогодбата.  От страна на домакините на срещата присъстваха ректорското ръководство на старозагорската алма-матер начело с проф. Ярков, както и деканите на Медицински и Ветеринарномедицински факултети – доц. Ананиев и проф. Стоянчев.

Съгласно споразумението,  двата университета ще обединят усилията си за създаване на оптимални условия за ефективно използване на ресурсите и потенциала си  в областта на образованието, квалификацията и научно-изследователската дейност, както и по отношение на проучване и споделяне на опит и добри практики с цел осигуряване на качествено висше образование. "Времето на академичното разделение приключи" – каза проф. Димитров по време на срещата и допълни: “Дойде моментът на консолидирането в името на бъдещето!"

Основните сфери на сътрудничество, за които се споразумяха двете институции, са разработване на съвместни програми за обучение, сътрудничество в областта на научните изследвания и технологиите, както и провеждането на теоретични и практически форми на подготовка, развитие на системата за управление на учебната и научно-изследователската дейност, съвместни предложения в посока подобряване на нормативната база и институционалното изграждане в областта на образованието, квалификацията и научно-изследователската дейност. Споразумението предвижда още и методическа и практическа помощ при разработване  и внедряване на нови форми на обучение, създаване на условия за мобилност на студенти и преподаватели, изграждане на съвместни научно-изследователски екипи с цел изпълнение на проекти за научни изследвания, технологични разработки и изпитания, съвместна организация на симпозиуми, конференции, семинари, кръгли маси и др. 

"Бъдещето е в партньорството и кооперирането" – заяви проф. Ярков при официалното подписване на споразумението. "Верният път е този на обединението - нека бъдем пътеводна светлина и модел за подражание за останалите колеги в образователната система. Вярвам, че това е ключът на успеха!“

В рамките на посещението гостите посетиха новоизградения Академичен информационен център – бъдещия “дигитален дом" на възпитаниците на Тракийски университет и Научния център по аквапоника, който впечатли гостуващите с модерния метод за иновативно отглеждане на риба и растения.  Официалната визита приключи с разглеждане  на една от експозициите в Тракийски университет –  уникалния "Музей на коня и конния спорт“, съхранил изключително ценни експонати от Третото българско царство.

Рени АТАНАСОВА