Данов хълм, тепето, което се намира в самото сърце на центъра на Пловдив, се занемарява все повече, видя "Фокус". Броя на графитите нараства и все повече грозни рисунки изникват с всеки изминал ден.

Известен още като Сахат тепе или тепето с часовниковата кула, хълмът е не само любимо място за разходки и отдих на пловдивчани и гостите на града, но явно и на зложелатели.

Боклуци, надраскани скали и то само на метри от Община Пловдив. Тепето се вижда от кметския кабинет, но кметът остава въпреки това остава сляп.

Чести са и случаите, когато деца се изкачват по стръмнините на тепето и е въпрос на време да стане нещастен инцидент, каквито не веднъж са ставали.

Тепетата са едно от богатствата на Пловдив, с които той е известен по цял свят. Бунарджика, Данов хълм, Небет тепе заедно с Джамбаз и Таксим тепе формират така нареченото Трихълмие, днес по-известно като Старинен Пловдив и Младежкия хълм.

Пловдивските тепета са едновременно геоложки феномен, природна забележителност и символ на град Пловдив, придаващ му неповторим облик и атмосфера. Марково тепе, Алтъ тепе и Лаут тепе вече са в историята и се знаят само като имена, тъй като са напълно разрушени.

Държавата ги е предоставила на Общината, за да ги стопанисва. Справя ли се обаче тя?

"Фокус" отправи питане към ОП "Чистота" дали и кога има намерение да почисти конкретно Данов хълм от графити.

Според оправданието, което ни беше дадено:

"Чистота" разполага с достатъчно средства, за да почисти новопоявилите се драсканици върху скалите на Дановия хълм, другите пловдивски тепета и още редица знакови места в града. Единствената причина загрозяващите надписи върху природните забележителности още да не са премахнати е, че специализираната машина е на ремонт.

Очаква се той да приключи към средата на месеца и почистването с пясъкоструйка да бъде възобновено. От "Чистота“ не са спрели да заличават драсканици из града на места, където това е възможно да стане с пароструйка.

За да има по-дълготраен ефект, гражданите трябва да пазят, а ако някой стане свидетел на вандалска проява, каквато е безразборното шарене със спрейове, незабавно да сигнализира на тел. 112, призовават от общинското предприятие.

Очакваме след като техниката бъде оправена, тепето наистина да бъде изчистено. Това е тема, която ще следим в бъдеще, тъй като от снимките, с които разполагаме през годините, ясно се вижда по надписите, че тепето не е чистено поне от 2020 година или това са цели три години от мандата на Здравко Димитров, време, в което той не си е мръднал пръста.