22 хорови състави от България, Сърбия и Ангола ще изпеят заедно песента "Sing a song". Това ще се случи на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци“, който ще се проведе от 12 до 16 юни в Балчик.

От 2011 година, в началото на месец юни, Белият град - един от най-живописните населени места по българското Черноморие, посреща хорови състави, композитори и диригенти от Европа и света. Това са 4-ри дни музика, море, обич, споделеност, концерти и ателиета, нови приятелства и бъдещи проекти. Д-р Валентина Георгиева, диригент на смесен хор "Черноморски звуци“ и артистичен директор на фестивала, създава събитието с идеята да строи мостове между култури, нации, композитори и диригенти, и да покаже Балчик на света. И успява. С прекрасен екип, за 11 години Балчик дава сцена на 214 хорови състава и вокални групи от всички жанрове и категории, близо 6000 певци от 23 държави Европа, Азия, Америка.

Хоровите работилници са неговия отличителен белег.

Всички участници във фестивала, хора, които никога не са се срещали, хора които говорят на различни езици, се обединяват и музицират заедно в неповторима атмосфера и дух на приятелство.

Ambroz Copi, Josu Elberdin, Juha Holma, Ваня Монева, Петър Крумов, Георги Андреев, Михаил Делчев, Атанаска Попова, Катя Барулова, Милена Димитрова са само част от имената на хората, които застават начело на тези интернационални фестивални хорове от над 200 човека.

Тази година (2024) от 12 до 16 юни д-р Ваня Монева, един от най-харизматичните български хорови диригенти ще ръководи ателие "Фолклор и съвременност“.

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола ще запеят заедно във финалната вечер "Sing a song" – Химна на фестивала, под диригентството на д-р Валентина Георгиева – създател и артистичен директор на събитието.

В дните на фестивала от 12-ти до 16-ти юни на сцените в ДКЦ "Двореца“, ТИЦ "Мелницата“, пл. "21-ви Септември“ и НЧ "Паисий Хилендарски-1870“ ще се представят:

6 хорови формации от града домакин, 2 хора и един ансамбъл от Добрич, 4-ри състава от Варна, хорове от Шумен, Ловеч, Русе, Велико Търново и 3 състава от Сърбия и Ангола.

Изданието отново е под патронажа на Министерстов на културата и кмета на община Балчик, г-н Николай Ангелов и се посвещава на 110 години от създаването на хорът инициатор и двигател на фестивала – смесен хор "Черноморски звуци“. Цялата информация за събитието в сайта: https://chernomorskizvutsi.com/