"За Тъжа. Туй, дето не се запише днес, утре се забравя“ – това е заглавието на книгата, която по предложение на кмета Иса Бесоолу Община Павел баня съфинансира и ще подари на читалищата в региона, предаде репортер на "Фокус". Всички, дошли на представянето на краеведския труд в понеделник вечер, когато бе първият ден от Празника на розата и минералната вода в града, се убедиха, че заглавието е самата истина. Затова и благодариха на съставителя Мариана Бечева, която е тъжанска снаха, за смелостта и отговорността да издаде спомените и бележките на родственика си дядо Тодор Бечев в книга.

Зала "Младост" се оказа тясна да събере всички желаещи да се докоснат до забележителния труд, в който са поместени всички легенди, пословици, гатанки, обреди, обичаи, вярвания и суеверия, които дядо Тодор Бечев е научил през своя 68-годишен живот.

Кой е всъщност Тодор Бечев? Той е тъжанец, който от ранно детство започва да записва и съхранява всичко, което се предава от уста на уста. На по късен етап, владеейки отлично турски, гръцки и есперанто, той успява да събере ценни материали за историята на родовете в село Тъжа, много старинни автентични снимки на черкви, чешми, мостове, отделни местности. Бидейки чешмеджия, той е обичан от хората и често покрай работата си се докосвал до техните истории, които след това записвал.

В книгата "За Тъжа. Туй, дето не се запише днес, утре се забравя" Мариана Бечева оформя съдържанието, като го подрежда по раздели, описващи автентичния фолклор на тази част от България, стигайки до рецепти за автентични български ястия, описание на билки и подправки и тяхното приложение в традиционната ни кухня, та до прилагането им и като лек за болести.

"Горещо препоръчвам книгата на всеки, който иска да помни нашата истинска българска и необикновена история, защото ние наистина сме необикновени! Гордея се, че съм българка! В тази книга има такива полезни съвети, събрани въз основа опита на дедите ни и борбата им за оцеляване, които няма от къде никъде да прочетете", каза художникът на книгата Цветелина Димитрова от София.

​Специално за представянето на книгата жените от местния пенсионерски клуб приготвиха традиционни за Тъжа ястия, по рецепти, записани в изданието.

Рени АТАНАСОВА