Уникален по рода си празник  "Дни на маданския кристал“ или “Mineral show Madan" ще се проведе на 12-и и 13-и май в Мадан. Това съобщиха от Общината.

Той е посветен на емблематичните за района красиви и уникални кристали, открити на стотици метри под земята в района. Целта на събитието е да популяризира идеята за  превръщане на основния поминък на местното население в туристическа забележителност.

До сега подобни инициативи, които да популяризират маданския кристал се правиха в рамките на традиционните празници на града, а тази година посвещаваме специални дни за провеждането му, като се надяваме  празникът да стане традиционен.

Събитието, което е уникално за България ще предложи богата и пъстра програма, като в рамките на два дни,  в центъра на града ще бъдат разположени шатри с колекции на кристали от местни и външни колекционери, както и  предмети, изработени от кристали.

Всички посетители, освен че ще могат да разгледат експозицията от подземните шедьоври, ще могат и да си закупят от тях.

Организирана е фолклорна програма, която ще бъде представена от читалищата и външни гост изпълнители. Ще се състои и надиграване "Кристали под земята – хоро в душата" с гостуващи танцови състави от областта. Предвидена е и  кулинарна изложба на родопски ястия.

Всички, които искат да се докоснат до блясъка и магията на маданския кристал, или да опитат традиционните родопски ястия под звуците на родопска музика и танци, или да видят любимите си изпълнители са добре дошли, важно условие е да носят със себе си най-доброто си настроение!

На 12 и 13 май ще могат да се видят колекции на местни и чужди колекционери. Изложба на предмети, изработени от кристали от младежи доброволци от България и Турция и младежи със СОП на градския площад в Мадан.  

На 12 май от 16.30 ч. ще има Самодеен концерт на читалищата от община Мадан, а от 18.30 ч. - На хорото с Тони Войводова. От 20.00 ч. ще има концерт на Александър Робов

На 13 май от 17.30 ч Родопски изкушения от кухнята на баба пред сградата на ОбА-Мадан. От 18.00 ч. "Кристали под земята – хоро в душата" с участието на самодейни танцови състави и фолклорни групи на градския площад, а от 20.00 ч.  Концерт на Галин и Доника отново на площада.