Както "Фокус" съобщи тялото на мъртва крава стоя с дни на плаж Корал. Оказва се, че животното всъщност е бик, а днес по-рано тялото е премахнато. Районът вече е дезинфекциран и обеззаразен.

В акцията са се включили Областна управа, РИОСВ - Бургас и Българска агенция по безопасност на храните. Наложило се е използването на техника, заради размерите на животното. На терен са бил проф. д-р Мария Нейкова, кметът на Община Царево инж. Георги Лапчев, зам.-кметът Марин Киров и кметът на с. Лозенец Женя Гандиева.

"Този случай показва няколко проблема относно статута на плаж за природосъобразен туризъм Корал и защитените зони по суша и вода. Забраните, които действат възпрепятстват подобни акции, но поставят и по-сериозни въпроси – за възможността за реакция по суша или вода при инцидент с посетители на плажа, защото същият на практика е без транспортен достъп от пътя. Междинните пътища от улицата към плажа са разположени върху дюни или са обрасли в дървета и растителност и са непроходими. Почистването им обаче и осигуряването на път до пясъчната ивица би било в нарушение на закона.

Община Царево многократно апелираше, че прибързаното обявяване на Корал за защитена местност и по суша и в морето, ще доведе до подобни проблеми", съобщиха от Община Царево.