Представител на един от най-големите в света производители на промишлени роботи избра проект на ученици от Добрич в националния конкурс Robotics Strategy Forum (Форум за стратегии за роботика), провел се този месец в София, съобщи директорът на СУ "Любен Каравелов" Светла Иванова, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич. Втора разработка на възпитаници на клуба по роботика в иновативното училище в добруджанския град печели признание и награда, но този път тя е Първо място за най-млади специалисти сред участвали проекти на студенти и дори експерти от БАН. 

Идеята за "Умно кошче" за събиране на отпадъци е на самите ученици и техния ръководител Мартин Петров. На практика изобретението работи по следния начин - препълнено кошче с отпадъци на територията на училището "подава" по електронен път сигнал до хигиенистката, че трябва да бъде освободено и тръгва към депото за освобождаване, а на негово място се появява друго празно кошче за отпадъци. Така се предотвратява процесът на препълване на тези контейнери, тяхното преливане с боклуци и замърсяването на средата. Създаден е сайт, чрез който посредством имейл се подава сигнал до хигиенистката на всеки от четирите етажа в училището.

По думите на директора Светла Иванова тази разработка на "умно кошче" може да се използва и на други места с голям поток от хора, където се генерира и голямо количество отпадък, като например молове, кина, градски парк и всякакъв тип обществена сграда. Към това се допълва възможността за използване на слънчева енергия, ако има достъп до такава, допълни Светла Иванова: "Ние стигнахме до идеята, че инициативата за "зелена енергия" може да се "вгради" в тези кошчета, дефакто те се захранват със "зелена енергия". Има монтирани слънчеви панели отгоре на самите кошчета". 

Екипът, разработил проекта, са ученици от 10. и 11. клас, които изучават софтуерни и хардуерни науки в иновативното училище. Представянето в столицата е направено на английски език, а за да може един гимназист да се включи в клуба по "Роботика", е необходимо той в 5. клас да е изучавал дисциплина, първоначално наречена "Компютърно моделиране", а впоследствие "Кодиране", което е една добра база за по-нататъшни занимания с програмиране. От около две години учениците от по-горните класове работят с "Ардуино", което е част от свободно избираемата подготовка, не е заложено в задължителния учебен план. Има идея и да се работи с "Raspberry". "Там става дума за изкуствен интелект, малко високо се целим, но трябва постоянство и желание и децата да желаят да се включат, защото това е доброволно. Всяка една дейност в нашето училище, особено в областта на роботиката, е доброволна. Трябва да видят, че има бъдеще, реализация. Предоставяме им необходимата база, възможности. Осигурили сме лего робот news pic 2
© СУ
ика за учениците от първи клас. Това е бъдещето. Всеки може да се насочи към различна област на човешкото познание, но смятам, че информационните технологии, българският език, математиката и английският език, заедно с други чужди езици, са в основата на това младите хора да изберат добра професия за себе си и своята реализация", посочи Светла Иванова.

Идеята за "Умно кошче" е представена пред ПАРА (Професионална асоциация по роботиката и автоматизация), която стимулира тяхното развитие и популяризиране сред младите хора у нас - в училища, университети и клубове по роботика в цяла България. Разработката на добричките ученици е получила висока оценка от Асоциацията и е добила право да участва в националното изложение в столицата през изминалите дни. 

Учениците са работили по идеята през лятото - май, юни, също през август и септември, за да се подготвят за участие във форума. На него те са впечатлили японски експерт, представител на една от най-известните световни групи компании за промишлени роботи, което е донесло Първото място за "Умно кошче" на Клуб "Роботика" в СУ "Любен Каравелов" в Добрич. Младежите са участвали с още една предишна разработка - така наречения "Умен контролен пчелен кошер". Тя е с Втора награда от олимпиадата по информатика и информационни технологии в България. И при тази разработка е заложено на слънчевата енергия. 

Жулиета НИКОЛОВА