Уличното осветление по селата в община Кюстендил минава на режим. Това съобщи по време на пресконференция кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Мярката ще бъде предприета след Димитровден – 26 октомври. Осветлението по улиците ще бъде изключвано за времето от 22.30 ч до 5.30 часа.

"Необходимо е да влезем в този режим в противен случай няма от къде да дойдат средствата. В момента компенсациите са абсолютно недостатъчни, за да покрият недостига на ресурс“, каза Петър Паунов.

Предстоят срещи с ръководството на полицията в Кюстендил. Ще се търси засилено присъствие на полицейски служители в малките населени места. Ще има и видеонаблюдение.

Мярката ще бъде до Бъдни вечер. "Ще се постараем по време на празниците, до Ивановден, да има осветление. Надявам се, в държавата да стане чудо! Да има правителство, да има мерки които да компенсират и да не се пести“, каза кметът Паунов. По думите му, ако това не се случи, след Ивановден режимът ще продължи.

Спестените средства за електроенергия ще бъдат дадени на малките населени места. Кметовете на селата ще изберат ключови обекти, върху които да се инвестира със средства от капиталовите разходи за 2023 година.

"Продължават рестрикциите в община Кюстендил. Знаете, че във всички администрации, на всички нива, са в рестриктивен режим през цялата година. Ще продължим зимата тази сграда да работи без отопление", каза  Петър Паунов.

Венцеслав ИЛЧЕВ