Уличен в престъпления съдия е на крачка да оглави Районния съд в Пловдив. Става въпрос за Божидар Кърпачев, за който се знае, че е създавал съдебни протоколи с невярно съдържание.

Скандалният случай нашумя през декември 2023 година, след жалба на юрисконсулта на НАП.

За днес е определено изслушване пред ВСС на двама кандидати за председател на Районен съд Пловдив, единият от които е именно Божидар Кърпачев. Другият кандидат е Диляна Славова, която е настоящ заместник-председател на съда. След това ВСС ще трябва да реши кой ще бъде новият председател на Районния съд.

Но редно ли е въобще Кърпачев да се кандидатира и каква е истината за престъпленията, в които е замесен той, припомняме сега.

Софийската градска прокуратура, която разследва престъпления, извършени от магистрати, е проверявала действията на съдия Кърпачев по две дела, гледани на 26 септември 2023 г.

Първото проблемно дело в този ден е по жалба на фирма срещу акт на НАП. Заседанието по делото е било насрочено за 14 часа в този ден. Юрисконсултката на НАП Милена Манолева е искала съда да измести за по-късен час заседанието, защото по това време е на друго заседание. Съдът отказва и заседанието остава насрочено за 14.00 часа.

Прокурорската проверка установява, че съдия Кърпачев всъщност е открил съдебното заседание дори по-рано - в 13:54 и го е приключил светкавично - в 13:56 часа. Делото е обявено за решаване.

Точно в 14:00 часа в съдебната зала влиза юрисконсултката, която все пак е успяла да преподреди графика си и да се яви навреме. Съдия Кърпачев ѝ казал, че вече е приключил делото, което е обявено за решаване в нейно отсъствие.

Съдията дори заявил, че няма какво още да направи в ситуацията с оглед факта, че другите страни ca сu тръгнали, тъй като делото е приключило малко пo-рано и ще се произнесе с решение в срок.

По-късно Милена Манолева установява, че според официалния съдебен протокол заседанието е започнало точно в 14:00 часа и е приключило една минута по-късно. Оказва се, че в системата на съда нямало как да се впише по-ранен час.

Вписването на неверен час за започване на съдебното заседание не е единственото нарушение на съдия Кърпачев за деня. След като е успял да приключи едното заседание четири минути по-рано, той се е заел със следващото.

В 13:57 часа в съдебната зала влязъл адв. Александър Александров, който трябвало да се яви по делото, насрочено за 14:10 часа.

Адвокатът е провел личен разговор със съдия Кърпачев и заявил, че спорът по случая бил изцяло правен, че той не възразява дa се даде ход, че няма въпроси към свидетеля по делото. Адвокатът казал позицията си на съдията и предал писмените си доказателства.

Същинското съдебно заседание започнало в 14:10 часа, но без присъствието на адв. Александров. Според изготвения протокол от заседанието обаче нещата стоят по друг начин.

Съдия Кърпачев е казал на съдебния си секретар Станка Деведжиева да запише в протокола, че адв. Александров е присъствал на заседанието, участвал е активно и дори е претендирал за разноски.

По време на проверката Софийската градска прокуратура е разполага дори с видеозаписи от съдебната зала, които потвърждават твърденията на замесените по случая.

Данните са от официална позиция на Адвокатска колегия – Пловдив от 01.12.2023г., в която се осъжда съставянето на протоколи с невярно съдържание в Районен съд – Пловдив, като приема, че това е явно неуважение на закона, който съдът е призван да пази. Адвокатите призовават компетентните органи да извършат незабавно разследване и да уведомят обществеността за резултата от проверката за евентуално извършено престъпление от съдебен състав.

"Фокус" поиска и мнението на бившия председател на Районния съд в Пловдив Иван Калибацев по случая. Той ни информира, че случаят е точно такъв. След жалбата на юристконсулта на НАП Калибацев е назначил проверка и след нея става ясно, че нещата са точно такива - съдията е извършил престъпление. "Съдията и съдебният секретар са с особен статут и не може да се приеме, че случаят е незначителен, според решение на ВКС, където е потвърдена осъдителна присъда на съдебен секретар, участвал в три заседания с подправени протоколи", посочи той.

Именно на база на това решение Калибацев уволнява дисциплинарно въпросната секретарка. След като изтича мандатът му, тя завежда дело в РС Хасково. Съдиите там приемат, че има процесуални нарушения, но в крайна сметка тя е възстановена отскоро пак на работа и отново заседава точно със същия съдия Кърпаров, посочи Калибацев.

Жалбата срещу съдия Кърпачев е изпратена на Районна прокуратура, която  е приела, че има извършено престъпление. Материалите са изпратени до Софийска градска прокуратура. След тримесечна проверка Софийска градска прокуратура стига до извода, че има осъществен състав на престъпление, но е отказано образуването на досъдебно производство, защото стореното е "маловажен случай". 

Това въобще не кореспондира с практиката ни, тъй като има обикновени хора, които са осъждани за далеч по-незначителни престъпления с документи.

Ако съдията попълва протоколи с невярно съдържание има голям проблем, тъй като това създава една особена зависимост, твърди съдия Калибацев.

Проверката срещу него може да стои висяща още 14 години, което означава, че във всеки един момент, тя може да бъде възстановена и да му бъде повдигнато обвинение. В този смисъл е непонятно защо и как тук в Пловдив няма осъждане. Тогава каква реформа и доверие искаме да има към съда, след като такива хора, като съдия Кърпачев правораздават. 

Наказателният кодекс предвижда до 5 години затвор за съставяне на документи с невярно съдържание, а при маложавни случаи до 1 година лишаване от свобода или пробация. В случая обаче проверката срещу съдията е прекратена без последствия за него.

В крайна сметка предстои скоро да се разбере ще има ли Пловдивският районен съд компрометиран председател.