Улица във Велико Търново стана световно известна, благодарение на деца-режисьори от града. Ученици от СУ "Емилиян Станев“ се включиха в Международния детски фестивал на програмата "Киното, 100 години младост“, който се проведе в Лисабон, предаде кореспондент на "Фокус“. Заедно с тях страна ни представиха и младежи от село Дерманци.

Филмите гледаха зрители от 17 държави, сред които Япония, Португалия, Франция, Германия, Бразилия, Аржентина и други. Ментори на мащабното събитие бяха именитият съвременен португалски режисьор Педро Коща и известната френската режисьорка Доминик Кабрера.

Двете продукции, дело на учениците от кинолубовете с организатор Сдружение "Арте Урбана Колектив“ от Велико Търново и ОбУ "Неофит Рилски“ - село Дерманци, предизвикаха жив интерес от страна на чуждестранната публика, като по този начин прославиха една уникална търновска улица (чрез филма "Моето име е Стефан/Панарет/Иванка/Максим", киноклуб Велико Търново) и една колоритна продавачка на семена на селски пазар, с впечатляваща история (филмът "Четвъртък“, киноклуб село Дерманци).

Трейлър на филма "Моето име е Стефан/Панарет/Иванка/Максим", киноклуб Велико Търново.

"Нашият филм бе гледан от стотици деца и младежи от целия свят и това изключително ни развълнува", сподели 17-годишната Ида Тошева, един от създателите на "Моето име е Стефан/Панарет/Иванка/Максим", след завръщането си от фестивала преди няколко дена. "Публиката разбра историята и стана съпричастна, имаше реакция от страна на зрителите, което за нас беше наистина важно - хората се смяха и вълнуваха, заедно с героите, което е изключително ценно", сподели още младата кинорежисьорка.

Българската публика също ще има възможност да гледа добилите международна популярност български младежки кинопродукции напълно безплатно и в София. Двата филма ще бъдат показани на 24 юни, в зала "Славейков", Френски институт, София, като част от програмата на 10-то издание на добре познатия и обичан "Срещи на младото европейско кино". Входът ще е свободен.