Гезме, главната, стъргалото - все наименования, използвани от кореняк варненци, до такива, придошли през годините, да си дирят късмета в морския град, за булевардите "Княз Борис“ и "Сливница“.

Но допреди 100 години главната търговска улица е била друга. Това е "Преслав“, която е "героят“ в днешната публикация от рубриката на Varna24.bg"Преди и сега“.

Тя се намира в историческото ядро на Варна, като води началото си от пл. "Славейков" и завършва при пл. "Независимост".

Още преди Освобождението, турските управници осъзнали значимостта на днешната улица "Преслав" като важна връзка между икономическото ядро на града (Пристанището, Митницата и ЖП гарата) и политическия център пл. "Мусалла", където се намирали старата общинска сграда "Белидие хаане"(сградата е съборена, като на нейно място днес са изградени градските фонтани на пл. "Независимост") и Конакът (днес Държавен архив). Това разположение предопределя и развитието на улицата като по-широка от останалите, първа покрита с калдаръм и с изградени каменни постройки от двете страни. След Освобождението на града и с приемането на първия общ градоустройствен план улицата е разширена, покрита с паваж и са обособени тротоари. Започва европейската линия в развитието на архитектурата като предвид важния икономически характер на пространството се градят банки, хотели, търговски кантори и магазини.

Редица български и чуждестранни архитекти като Дабко Дабков, Никола Лазаров, Ставри Ставридис, Торос Тороманян, Херман Майер, Рудолфо Валентино и други оставят своя почерк в градската среда. Архитектурните стилове и направления, които са ползвани в сградостроенето са най-разнообразни – необарок и класицизъм, сецесион, мудехар, арт деко и неоготика. Запазени са сградите на банка Напредък (№1), Популярната банка (№5), Търговска банка (№17), Софийска банка (№24), Българска народна банка (№26). Съхранени са и сградите на хотелите "Комерсиал" (№22), "Париж" (ъгъла с ул. "Панагюрище") и др. Към днешна дата улицата е седалище на Областната управа, Областната дирекция на МВР и най-голямата католическа църква във Варна – "Безгрешно зачатие на Света Богородица".

Макар и да е загубила първостепенната си роля на главна пътна артерия в града, ул. "Преслав" е сред най-елегантните и с най-представителна европейска архитектура от края на ХІХ и началото на ХХ в.

Вижте "Преди и сега“ от предната седмица ТУК