Украинката Валерия Лен е големият победител във второто издание на студентския конкурс за театрален плакат на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов“ във Велико Търново. От културната институция уточняват, че със своя афиш, който е включен в програмата за декември, Валерия печели парична премия от 300 лв. и книгата на актьора Иван Митев "Театрални мигове от вечността 1870 – 2022". Студентката ще бъде ангажиран с изработването месечния афиш на великотърновския театър до края на театралния сезон.

Валерия Лен е второкурсничка в специалност "Графичен дизайн и визуална комуникация" на Факултета по изобразително изкуство при ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", научи "Фокус". Талантливата студентка сподели, че от малка е отдадена на изкуството, но с графичен дизайн се занимава едва от година, след постъпването си в университета. Идеята на нейния афиш е да пренесе зрителя на сцената. Чрез използваните дълги линии се цели да се предаде атмосферата в сградата на театъра като храм на изкуството и неговото величие, споделя Валерия.

Студентският конкурс за плакат се организира за втора поредна година по инициатива на великотърновския театър в партньорство с катедра "Графичен дизайн и визуална комуникация" при ВТУ с ръководител доц. д-р Красимира Друмева. Целта е да се създаде поле за изява на младите художници, както и да бъдат приобщени към развитието на културния живот в старата столица.

В творческото състезание се включиха студенти по графичен дизайн от Факултета по изобразително изкуство на ВТУ. Те трябваше да разработят плакат за месечна програма в два варианта – за печат и за онлайн реклама. Студентските разработки бяха оценявани от жури в състав директорът на театъра Васил Вълчев, доц. д-р Красимира Друмева и младите актьори Никол Бойчева, Кирил Милушев и Боян Фърцов.