Официално поставиха две пластики на праисторически фигурки в Стара Загора, съобщиха за Агенция "Фокус" от Община Стара Загора. Копията на артефактите се намират в парка, западно от Регионалния исторически музей в Стара Загора и имат за цел да популяризират старозагорския музей "Неолитни жилища“, хилядолетната история на града, както и да предизвикат любознателността на хората.

"Радвам се, че поводът да сме тук днес е толкова хубав. С колегите от  отделите "Туризъм“ и "Култура“ на Община Стара Загора инициирахме осъществяването на теза прекрасна идея. Предложихме на РИМ – Стара Загора да създадем фигури, които да са в човешки размер, разкривайки тайните на праисторията. Нашата цел е да покажем богатото културно-историческо наследство на града ни по един позитивен начин и да привлечем туристи, както и да събудим интерес у младите хора, които да придобият повече знания за историята, която ни заобикаля тук. Започваме с тези две фигури, но имаме за цел да обогатим мястото с още няколко пластики, също от експозицията на музей "Неолитни жилища“. Локацията не е случайно избрана – в близост се намират РИМ – Стара Загора, ДТ "Гео Милев“, РБ "Захарий Княжески“, музей "Неолитни жилища“, Художествената галерия, Античния форум "Августа Траяна“, музей "Литературна Стара Загора“, това е един своебразен център на културата“. Направеното днес е само една крачка в посоката да превърнем пространството  в галерия на открито, през следващите години ще продължаваме да надграждаме. Добре дошли са всички интересни идеи“, каза ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Милена Желева.

Подробна информация за пластиките и техните оригинали даде директорът на РИМ – Стара Загора Петър Калчев.“Репликите в уголемен размер на два от най-атрактивните артефакта са от експозицията на Музей "Неолитни жилища“. Това са Мраморна антропоморфна фигурка (Късен Халколит V хил. пр. Хр., Селищна могила при Старозагорски минерални бани) и Костена антропоморфна фигурка с накити изработени от мед (Късен Халколит V хил. пр. Хр., с. Ловец, Старозагорско), разкри подробности директорът.

Репликите са изработени майсторски и се доближават максимално до оригинала, благодарение на старозагорския творец Цветан Четъшки.“Създаването на тези пластики е факт, благодарение на труда на много хора, които днес са тук. Благодаря на Общински съвет, на Общината, на Регионалния исторически музей, на всички, които оказаха съдействие, подкрепата и идеята да създадем нещо толкова стойностно“, сподели Четъшки малко преди официалното представяне на творбите си.

Рени АТАНАСОВА