Частичното бедствено положение в Пловдив е удължено до 29 октомври включително със заповед на изпълняващия длъжността кмет Величко Родопски, заместник кмет по финанси и стопански дейности, предаде репортер на Агенция "Фокус". Копие от заповедта е изпратено на областния управител и на министъра на вътрешните работи.

Частичното бедствено положение беше обявено от кмета Здравко Димитров на 30 септември заради буйната растителност в коритото на река Марица. Неговият срок беше 7 дни. Едновременно с това беше обявена обществена поръчка с директно възлагане на почистването на дърветата срещу 1.5 милиона лева. За извършване на дейността беше поканена фирма ПИМК, чиято оферта все още не е видима в сайта на Агенцията за обществени поръчки. В интервю за пред медията ни собственикът на фирмата Илиян Филипов още тогава заяви, че е готов незабавно да вкара 6 багера в коритото на Марица за изкореняване на огромните дървета. 

Междувременно общинските съветници от "Демократична България" се обявиха против обявената по този начин обществената поръчка и поискаха оставката на кмета Здравко Димитров. Заместник-кметът по екология Анести Тимчев обясни, че при дъжд 30 литра на кв. метър Пловдив ще бъде залят от 6-метрова вълна. Това е основната причина да се бърза, коментира Тимчев.