Учители от Националната търговска гимназия Пловдив повишиха своята професионална квалификация чрез възможностите на европейската програма "Еразъм“. Шестима учители се включиха в реализацията на новия проект на училището, като посетиха два едноседмични обучителни курса във Валенсия и Гент.

Проектът "Училището е среда за насърчаване на личностно развитие и професионално израстване на учениците“, №: 2023-1-BG01-KA122-SCH-000125400 в рамките на програма "Еразъм“ е поредният голям успех в стремежа на преподавателите да развият своите умения за насърчаване на ценностите на приобщаване и многообразие, за толерантност и демократично участие, за насърчаване на знанията за споделеното европейско наследство и многообразие сред възпитаниците на гимназията.

Обучение на тема "Лидерски компетенции и умения за учители", Валенсия:

Участниците разшириха знанията си относно лидерските умения, които на учителите се налага да прилагат на практика си всеки ден. Бяха посочени възможности как да бъдат насърчавани  иновациите в училището, как да се подкрепят организационните промени. По време на курса участниците отличиха различните лидерски и личностни стилове, запознаха се с механизмите за използване на конструктивна обратна връзка. Беше отбелязана ролята на учителите като лидери, които да бъдат по-уверени, за да повишат успеха и мотивацията в ежедневната си работа. Методиките и практическите умения ще бъдат приложени в работата с учениците, за едни по-уверени и активни млади хора.

Обучение за глобално образование и критична медийна грамотност в съвременния свят в Гент:

Чрез този курс участниците придобиха практическо разбиране на основните принципи на глобалното образование, които да бъдат включени в учебната програма. Представени бяха възможности как да се проектират образователни дейности въз основа на принципи на глобалното образование и критичната  медийна грамотност, като се повиши осведомеността относно глобалните предизвикателства; да бъде вдъхновено младото поколение за критичното мислене и критичното използване на медиите; да мотивира учениците да бъдат активни, отговорни граждани.

"Светът се промени тази седмица. Елате в Гент, където глобалната промяна е възможна! Курсът ще ви зареди с енергията, необходима ви, за да посрещнете предизвикателствата, пред които е изправено съвременното глобално образование! В Гент ще откриете, че промяната в света е възможна!“ – единодушно заявиха в края на курса участниците от Хърватска, Италия, Кипър и България.