Над 400 учители, директори и образователни експерти взеха участие в тазгодишното издание на образователното събитие “Добрите практики на фокус" на 29 и 30 април в София, предаде репортер на "Фокус". Две старозагорски училища бяха отличени – V ОУ "Митьо Станев“ и СУ "Иван Вазов“.

Арт терапевтично студио за подобряване на емоционалните компетентности на учениците; проектно базираното обучение за отбелязване празниците на различни етноси в училище и развиване на толерантност между учениците; ученическо портфолио по биология за развиване на научна грамотност, краткосрочна памет и мотивация; и всеобхватна училищна стратегия за екологично образование и развиване на осъзнатост за глобалните предизвикателства, свързани с климатичните промени. Това са образователните практики, които тази година бяха оценени най-високо в конкурса “Добрите практики на фокус". За втора поредна година конкурсът събира, описва и популяризира добри примери от работата на учителите в България.

Отличените практики са прегледани и оценени от експертно жури от над 40 души. В критерия за избор те търсят практиките, които са ефективни, устойчиви и подобряват благосъстоянието на децата, насърчават младежкото участие и подкрепят академичния напредък на учениците.

Организатори на конкурса и финалното събитие “Добрите практики на фокус" са фондация “Заедно в час" и образователният сайт prepodavame.bg.

“Много често говорим какво не се случва в българските класни стаи, какво трябва да се промени и поправи. Това създава грешното впечатление, че не се случват смислени и вдъхновяващи неща. С “Добрите практики на фокус" искаме да покажем именно колко много ресурс и потенциал има в училищата в страната. Получихме много добри примери, които вярваме ще са полезни за учители от други училища - да намерят вдъхновение, да намерят съмишленици и да търсят нови възможности да бъдат още по-полезни на своите ученици.", коментира Борислава Данева, основен организатор на събитието от фондация “Заедно в час".

Освен награди на журито бяха връчени и награди на публиката и допълнителни специални награди на част от партньорите в събитието.Всяка отличена практика получава индивидуален абонамент за сайта prepodavame.bg. Абонаментите са нов инструмент в подкрепа на учители и цели училищни екипи, които търсят начини да повишават квалификацията си и да намират най-интересните и качествени материали за преподаване и вдъхновяване на учениците си.

В програмата на събитието, освен награждаването на отличените добри практики, учители от цялата страна имаха възможност се включат и във важна дискусия за това как осигуряваме качествено образование на всички ученици с участието на Анелия Андреева от Националния инспекторат по образование, представители на Световната банка и образователни експерти.

Участниците във форума черпиха от опита на д-р Рима Шор - ръководител на педагогическия колеж Банк Стрийт в Ню Йорк. Тя вдъхнови присъстващите с лекция “Овластяване на учителите", посветена на силата и въздействието на учителската работа. Тя проведе и две практически работилници, свързани със стратегии за подобряване благополучието и напредъка на учениците и адаптирането на добри практики от други места. Работилниците се радваха на огромен интерес от страна на учителите и помогнаха на много преподаватели да си представят как могат да иновират повече в своята педагогическа практика.

Освен от международния гост учителите на форума учиха с преживяване още през практически работилници, подготвени от учители от София, Варна, Стара Загора, Кнежа, с. Бохот, с. Румянцево.

Партньори на инициативата са Национален инспекторат по образованието, Сдружение на директорите в средното образование в Република България, Съюз на работодателите в системата на народната просвета в България, Регионално управление на образованието – София - град, Център за творческо обучение, Ardes.bg, издателство Klett България, Escreo и Storytel.

Рени АТАНАСОВА