Училище за ученици с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна отбелязва 117 години от своето създаване, с празничен концерт под надслов "Заедно", научи "Фокус". Участници в тържеството ще бъдат настоящи и бивши възпитаници на училището, интегрирани ученици с нарушено зрение, подпомагани от ресурсни учители от училището.

Концертът ще се състои на 7-ми декември от 11.00 часа във Фестивален и конгресен център, зала 1.

В Специално училище за ученици с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов“ се обучават 143 слепи и слабовиждащи ученици от I до XII клас от цялата страна в 24 паралелки. В 23 от тях се обучават ученици с нарушено зрение и множество увреждания.

Училището разполага с висококвалифицирани специални педагози и много добра екипировка и материална база.

През декември 2015 година в сградата на училището е открит първия в страната Музей за история на образованието на зрително затруднените в България.

През 2017 г. бе оборудвана зала за сензо-моторна интеграция.

През 2018 г. в двора на училището е изградена специализирана детска площадка за ученици с нарушено зрение и множество увреждания на площ от 144 кв.м.

През 2018 г. в двора на училището е изграден Кът за отдих.

За безопасността на учениците с множество увреждания през 2018 година е изградена пропускателна система с чип.

През 2019 г. в училището е изградена тактилна пътека, състояща се от различни модули, с определена текстура и градина с ароматерапевтични растения. Пътеката има за цел да научи възпитаниците на учебното заведение да се придвижват в околната среда, преодолявайки различни препятствия по пътя си.

В началото на учебната 2019/2020 година в училището е открита първата в страната професионална паралелка за ученици с нарушено зрение и множество увреждания с

придобиване на първа степен на професионална квалификация - специалност "Озеленяване и цветарство“, които към настоящия момент са вече 5 паралелки.

През 2020 г. в училището са изградени два нови къта: Къщичка на играчките и Къщичка за приказки. Там учениците могат да играят с предпочитана играчка, да разгледат или да почетат от детските книжки, да се учат да ги опазват, да се забавляват.

През 2021 г. в училищния двор е изградена Отворена класна стая на площ от 25 квадратни метра, която по време на Ковид пандемията бе активно използвана.

През месец март 2022 г. в сградата на училището е открита солна стая за халотерапия за учениците от училището.

Ежегодно брайловата печатница на училището адаптира и отпечатва на брайл учебници, учебни помагала, тестове, като и изпитните материали за Национално външно оценяване и държавните зрелостни изпити.

През 2022 година колективът на училището е носител на множество награди – “Колектив на годината“ с системата на средното образование на община Варна, а най-престижната награда “Свети Иван Рилски“ на министерство на образованието и науката е присъдена на директора Жулиета Петкова.

На сцената на Фестивален и конгресен център ще се изявят ЗАЕДНО настоящи и бивши възпитаници на училището. Участие ще вземат интегрирани зрително затруднени ученици, които се обучават в масови училища, подпомагани от ресурсни учители от СУУНЗ "Проф. д-р Иван Шишманов“.

На финала на концерта ще бъде направена промоция на химна на училището ни –"Училище любимо“ - първият химн в 117-годишната история на училището, написан специално за Специално училище за ученици с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов“ и изпълнен лично от автора на музиката и аранжимента – Илия Ангелов. На сцената ще бъде и авторът на текста на химна - Таня Бойчева.