Арт работилница с благотворителна насоченост се проведе по съвместна инициатива на СУ “Св. Св. Кирил и Методий" и кмета на район “Западен" г-н Димитър Колев, съобщиха от пресцентъра на район "Западен" в Пловдив.

"Може да рисувате с четка или с пръсти, за да получите по-интересен ефект“, съветва преподавателят по изобразително изкуство Марина Нанкова, но зад стативите са не учениците ѝ от професия "Дизайнер“, а нейни колеги, родители и служители на район "Западен“.

Повече от 20 ентусиасти отделиха от времето си снощи и вместо да се приберат у дома след работа, избраха да подкрепят каузата на Ученическия съвет на СУ "Св. Св. Кирил и Методий“. За поредна година коледната инициатива е в подкрепа на ученици от семейства в нужда.

Под мотото "Коледата е възможна – да помогна на съученика до мен“ в училището се организират благотворителен базар, арт работилница и концерт, а събраните средства от благотворителния базар, за който всички артикули за изработени от децата, арт работилницата и концерта в зала СИЛА на 22 декември, ще отидат за каузата.

Класните ръководители, които най-добре познават учениците от своите паралелки, вече са дали предложения кои да бъдат подкрепени. На пътуващите от други населени места ще бъдат закупени транспортни карти, на останалите – дрехи и хранителни продукти. Предвиждат се и парични помощи.

"Благодаря Ви, че сте тук и ни подкрепяте. Щастлива съм, че успяхме да запалим искрата на добротата и благотворителността у децата и те сами предложиха да организираме тази кампания“, обърна се към присъстващите художници доброволци директорът на училището Таня Николова.

Водени от художника Марина Нанкова, те взеха четките, за да нарисуват своя зимен пейзаж – така, както умеят и усещат темата. Всеки получи картон и свободата да избере материали, с които да твори - темперни и акварелни бои, туш, пастели. Майката на Цветелина от II б клас решила да се включи в арт работилницата, тъй като по професия е маникюрист и всеки ден рисува, макар и върху нокти. Майките на Павел и Ванеса от III б признават, че не са изявени майстори на четката, но затова пък разчитат на въображението си, за да създадат прилични пейзажи в подкрепа на каузата. Зад статива бе и майката на петокласника Мони, която следваше указанията на художника и преподавател Марин Вулджев.

Всички произведения, създадени по време на арт работилницата, ще се продават на благотворителния базар, а на участниците остава удовлетворението от доброто дело, от ползотворното сътрудничество в училище и от възможността за общуване между учители и родители на теми извън прекия учебен процес.