Училищата в Смолян тържествено посрещнаха новата учебна година, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Смолян. На особена почит бяха първокласниците, които за първи път прекрачиха праговете на училищата в родопския град. Навсякъде имаше много усмивки, празнично настроение и вълнение.

Най-старото и голямо училище в Смолян – СУ "Св. Св. Кирил и Методий“ също за пореден път откри новата учебна година с празнична програма. Директорът Росица Шехова обяви, че след 30 години, за първи път, целият западен корпус на училището е ремонтиран основно и децата от начален етап влизат в чисто нови класни стаи, с модерно обзавеждане. "Те ще имат всички предимства да се учат в една хармонична, здрава и модерна образователна среда. Скоро ще стартира и проект за изграждане на спортна площадка в двора на училището, обезопасяване на двора с огради, отводняване и всичко останало. Това са много големи жестове в трудни времена като днешните“, поясни Шехова.

Тя допълни, че са спечелили и проект за интеграция на общностите в една хармонична училищна среда. По него училището получава 20 лаптопа, 7 мултифункционални устройства, 6 интерактивни дисплея, проектори и всичко това отива към продължаващата дигитализация и модерното развитие на образованието днес, уточни директорът и пожела здрава, мирна, спокойна и резултатна учебна година. Училището обяви кампания за набиране на средства за прострадалите от наводненията в Карловско и не малко родители дариха средства за сънародниците ни. 

На тържеството присъства главният секретар на Областна администрация – Смолян Георги Кисьов, представители на 101-ви Алпийски полк, много родители и гости. Училището получи десетки поздравителни адреси за празника.

Нели ГЕРГЬОВСКА