Нови "Училища за пример“ търсят във Великотърновска област. Вече е отворен приемът на документи за четвъртия випуск на едноименната програма на фондация "Заедно в час“. От организацията уточняват за "Фокус“, че проектът "Училища за пример“ е двугодишен. Основната му цел е да подкрепя образователните институции да подобрят управленските и преподавателските си практики, така че да допринесат за успеха на всички ученици.

Крайният срок за подаване на документи е 15 март /или до достигане на 100 кандидатури/. Желаещите да участват училища /общински или държавни/ трябва да попълнят специален формуляр, който е публикуван на интернет страницата на "Заедно в час“. В четвъртия випуск ще бъдат включени само 25 школа от цялата страна.

Самата програма предвижда участие в два курса – "Лидерство в училище“ и "Ефективно преподаване с ученика в центъра“. Те се провеждат паралелно през двете години на програмата. В тях участват съответно представители на управленския екип и педагогически екип на училището. В рамките на програмата училищата преминават през специализирани педагогически и лидерски обучения на живо и онлайн, запознават се с разнообразни ресурси, инструменти и материали от български класни стаи и световния опит.

"Училищата за пример“ от Великотърновска област към момента са четири - СУ "Емилиян Станев" и ОУ "Петко Р. Славейков" от Велико Търново и Свищовската професионална гимназия "Алеко Константинов" са приключили курса, а в НУ "Цани Гинчев“ в Лясковец е преминала една година от обучението.