Христиан Пламенов Цанев, ученик от 7“в“ клас на ОУ“Княз Александър I“ Пловдив с класен ръководител преподавателят по английски език Пенка Матеева, е сред отличените 19 ученици на национално ниво в Националния ученически конкурс за есе "Наследник съм на…“, посветен на 110-ата годишнина от Балканските войни /1912 - 1913 г./  

Награждаването се състоя на тържествена церемония в Министерство на отбраната на 26 март 2024г. – датата, която от 1914г. в българския културно-исторически календар се чества в памет на воините, паднали край Одрин и в тракийските полета.  

19 ученици, определени от журито за най-добри от класираните на първо място на регионално ниво, бяха наградени от заместник-министъра на отбраната генерал-лейтенант от запаса Атанас Запрянов и заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова.

"Вие доказахте, че интересът към славното българско военноисторическо минало е голям, а уважението и преклонението пред подвига и паметта на българските герои, участвали и загинали в борбата за национално освобождение и обединение са непреходни“, каза на отличените ученици Запрянов.

Той поздрави участниците в конкурса от името на министъра на отбраната Тодор Тагарев и подчерта, че са представени забележителни проекти, които са спечелили първи места в конкурса на регионално ниво. 

На церемонията присъстваха още началникът на ЦВО полковник Георги Георгиев, както и досегашният му началник полковник Павлин Велков, директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова, председателят на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Иван Сечанов, преподаватели и родители на наградени ученици. След церемонията в зала "Тържествена" на МО, врати отвори и Военна академия "Г. С. Раковски“, където гостите бяха запознати с историята на първото висше военно училище и с важни моменти от българската военна история. 

Есето на Христиан Цанев за неговия прапрапрадядо "Георги Димитров-Комитата" е сред избраните, които ще бъдат отпечатани в сборник, който Съюзът на ветераните от войните на България ще издаде с подкрепата на Министерството на отбраната. Портретът на Георги-Димитров Комитата е изложен в Експозиция "Българско Възраждане" на Регионалния исторически музей-Пловдив, там  се съхранява и негова раница. Той се е включил като доброволец в Балканската война, когато е бил над 80-годишен. На негово име е кръстена улица в град Пловдив. Участвал е и като Опълченец в боевете на Шипка.

Христиан Цанев получи като награда от Зам.Министъра на отбраната трилогията "Светът на българския воин“ с автор Димитър Димитров. 

Христиан Цанев благодари на журито на регионално и национално ниво за високата оценка, както и за подкрепата на своите преподаватели по български език  и литература и по история и цивилизация - Стратия Тодоров и Албена Янева.