Всички ученици от Пловдив и областта излизат в грипна ваканция от 25 до 31 януари включително. Заповедта на министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов е изпратена чрез РУО до директорите на всички училища, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Ученическата почивка продължава след това с междусрочна ваканция, която е от 1 до 5 февруари включително. Учебните занятия ще се подновят на 6 февруари, когато започва вторият срок.

Здравните власти призовават родителите и учениците да се съобразят с препоръките на лекарите и специалистите и да избягват посещения в търговските центрове и затворени помещения, за да се ограничи разпространението на грипа и острите респираторни заболявания, които в момента циркулират.

Припомняме, че от 25 януари влизат в сила противоепидемични мерки в цялата Пловдивска област: 

- Преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца.

- Преустановяване на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари.

- Преустановяване на свижданията в лечебните заведения.

- Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските заведения, като болните деца ще се връщат по домовете. Недопускане на работата заболели лица от персонала. Засилена текуща дезинфекция на повърхности, играчки и други и често проветряване на помещенията.

- Преустановяване на посещенията на външни лица в социалните домове и домовете за резидентна грижа.