Ученици изпълняваха функциите на областен управител и главен секретар на Областна администрация Сливен днес. Поводът за включването на младежите в дейността на администрацията бе Европейският ден на ученическото самоуправление, който по традиция се отбелязва на 9 май - Ден на Европа. Набиращата популярност инициатива за влизане на ученици в ролята на управленци е на Младежки дом – Сливен.

Днес за няколко часа функцията на областен управител успешно изпълни десетокласникът от Хуманитарна гимназия "Дамян Дамянов“ Теодор Папазов. В ролята на главен секретар на Областна администрация отлично се представи и дванадесетокласникът от Средно училище "Йордан Йовков“ Ивайло Динев.

В началото на работния си ден двамата младежи бяха посрещнати от заместник-областния управител Антоний Андонов и секретаря на областна администрация Кирил Аврамов, които запознаха своите млади колеги с мястото на Областния управител и Областна администрация в структурата на държавната власт и им връчиха извадка с правомощията им, произтичащи от Закона за администрацията и Устройствения правилник на областните администрации. След това Теодор Папазов и Ивайло Динев заеха работните си места, като изпълняваха някои от дневните задачи на областния управител и на главния секретар, съвместно с титулярите.

И двамата участници в инициативата "Областен управител и главен секретар на Областна администрация за един ден“ бяха впечатлени от многобройните задачи и задължения, с които тези длъжности за натоварени, както и от динамиката на работа и сериозните отговорности, с които администрацията и нейните ръководители трябва да се справят.

В края на съвместния работния ден, областният управител Минчо Афузов отговори на въпросите на своя млад колега и подчерта, че заемащите ръководни позиции в една областна администрация, освен добри професионалисти, трябва да са и личности с подчертана съпричастност и воля за решаване на проблемите на хората, както и за справяне с критични ситуации. "Не можем да говорим за работно време, тъй като на територията на една област нерядко възникват изненадващи и екстремни ситуации – като големи пожари, катастрофи, наводнения и др., които изискват моментална реакция. Областният управител е на работа 24 часа“, посочи г-н Афузов. "Освен това областният управител носи отговорност и има контролни функции по отношение на институциите на територията на областта, и понякога се налага намесата му за тяхното по-доброто и законосъобразно функциониране“, добави той. Областният управител коментира още, че важна част от дейността на Областна администрация е работата със сигнали и жалби на гражданите. Те трябва да се насочат правилно към съответните институции, да се проследи доколко се предприемат нужните законови действия. "В случаи на значим обществен интерес, областният управител има право да сезира и други компетентни институции и органи, с цел постигането на трайно решение и справедлива защита на интересите на местната общност“, подчерта Минчо Афузов.

Гостуването на младежите в Областна администрация Сливен завърши с връчването на сертификати за участието им в Европейския ден на ученическото самоуправление.

Работният ден на младежкия областен управител ще завърши малко по-късно днес, тъй като той има ангажименти, свързани отбелязването на 140 години от създаването на Професионалната гимназия по текстил и облекло "Добри Желязков“ в Сливен. Тодор Папазов ще присъства на тържествения концерт по повод юбилея на училището в Драматичен театър "Стефан Киров“ и ще връчи поздравителен адрес от името на Областна администрация Сливен.