Ученици в Ловеч ще засадят 150 фиданки в рамките на Седмицата на гората, съобщиха от Общината. Това ще стане на 6 април 2023 г., четвъртък, ще се включат възпитаници от десетите класове на ПЕГ "Екзарх Йосиф I", организирани от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) към Община Ловеч.

Акцията по залесяване включва засаждане на 150 фиданки сорт ясен в парк "Стратеш" и в Зоопарк – Ловеч. Други 15 фиданки сорт бреза ще бъдат засадени в "Алеята на космонавтите" в центъра на града. Дръвчетата са дарение на Община Ловеч от Фондация "Жива гора“.

Тази година Седмицата на гората (3 – 9 април) протича под мотото "Довери се на лесовъда!" Още във вторник в нея се включи кметът Корнелия Маринова, която засади фиданка червен американски дъб на алеята "Баш Бунар" по време на официалното откриване.

Припомняме, че Седмицата на гората се отбелязва у нас всяка първа пълна седмица на април още от 1925 г., когато е въведен осмият за България Закон за горите. Горските структури в цялата страна организират кампании, свързани със залесяване и почистване на горските територии. През дните от седмицата се провеждат масови залесявания, в които се включват хиляди хора от цялата страна.

Община Ловеч активно подпомага този процес. Още повече, че в началото стои делото на лесовъда Никола Василев от Ловеч. През 1883 г. Министерството на народната просвета изпраща писмени указания до всички училища в страната за създаването на разсадници.

Учителят Никола Василев от град Ловеч пръв се отзовава и открива разсадник над града в местността Куклата. В него той учи децата да отглеждат фиданки, които през 1898 г. залесяват в местността Стратеш. Идеята за разсадници и залесявания се подема и от други учители от страната.

Всяка година пред паметника на инж. Никола Василев на алеята "Баш Бунар" се поставят цветя и венци.