В периода 31 май – 01 юни 2024 година в град Силистра се проведе ХХХІІI международен екологичен форум "СРЕБЪРНА 2024", посветен на Световния ден на околната среда - 5 юни и "Зелената седмица".

Една от целите на конкурса беше да се засили интересът на учениците към проблемите на екологията и да съдейства за формиране на Гражданско поведение и чувство за отговорност при опазване на околната среда – биологичното разнообразие в страната и чужбина.

Със своя разработка участваха ученичките от ПТГ "Димитър Хадживасилев" – Свищов Ерика Гигова и Михаела Илиева. Те работиха в направление, "Човекът и неговата жизнена среда", а проектът бе озаглавен, "Растения срещу комари".

Заедно със своя ръководител те направиха проучване за това, кои растения имат голяма сила да отблъскват комарите, как трябва да се отглеждат и кои техни части се използват като репеленти. Такива са: лавандула, босилек, мащерка, мента, маточина, розмарин, латинка, невен, тагетес (турта).

Чрез презентация запознаха съучениците си с растенията, които прогонват комарите и други досадни насекоми. Изработиха постер, посветен на темата и го поставиха в коридора на училището. Засадиха и растения в двора.

Потърсиха информация за приготвяне на домашни репеленти. Изготвиха брошури с рецепти за репеленти, които разпространиха. Приготвиха някои от тях в домашни условия. Изготвиха презентация, в която включиха информация за своите дейности.

 

В първия ден момичетата подредиха своя щанд, на който подредиха засадените растения, брошурите с рецепти и самите репеленти. Интересът на публиката и журито беше голям. През втория ден публично представиха и защитиха своя проект. Участниците в оспорваното състезание бяха 21 отбора от цялата страна.

Заслужено получиха поощрителна награда от журито.