Производствената си практика ще провеждат в търновския театър местни ученици. От културната институция уточняват за "Фокус“, че директорът на МДТ "Константин Кисимов“ Васил Вълчев се е договорил за това с ръководителя на Професионалната гимназия по моден дизайн Боряна Мочева. Двамата са подписали споразумение за сътрудничество, което предвижда съвместна работа в областта на образованието и културата, обмен на добри практики, реализиране на съвместни инициативи и проекти.

Меморандумът включва още организиране на обучения и производствена практика за гимназистите в професионалните направления "Моден дизайн“ и "Фризьорски и козметични услуги“. Младежите ще имат възможност да проведат стажа си в реална работна среда в шивашките ателиета, гримьорните и перукерната на театъра. След края на практиката, при изразено желание от страна на някои от тях, от МДТ може да им предложат постоянна работа.

През седмицата ученици от ПГ по моден дизайн за първи път посетиха театъра и се потопиха в тайните на театралната магия. Те бяха посрещнати от актьора Кирил Милушев, който ги разходи зад кулисите. Младежите видяха как функционира уникалната сцена на великотърновския театър, разгледаха гримьорните, складовете с декори, шивашките ателиета и перукерната.

"Нашите инициативи, насочени към привличане на детската и младежка публика, ще продължат. Съвсем скоро ще дадем старт и на проекта "Театрално междучасие“, ориентиран към училищата във община Велико Търново“, разкри директорът Вълчев.