Ученици се докоснаха до административното правораздаване, предаде репортер на "Фокус“. По инициатива на ученици от седми клас на Основно училище "Св. св. Кирил и Методий“ - Кюстендил, придружавани от старши-учителя Ерина Чамова, Административен съд – Кюстендил организира за втори пореден път през настоящата година Ден на отворените врати под надслов "Дни на професиите“.

В една от съдебните зали учениците имаха възможност да присъстват на открито съдебно заседание по административни дела с председател на съдебния състав съдия Иван Демиревски, образувани по Закон за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове и Закон за министерство на вътрешните работи.  

Съдия Алексова разясни на учениците, че в открито съдебно заседание съдиите носят черни тоги, че съдията ръководи съдебния процес следи за реда в съдебната зала, задава въпроси на страните, изслушва вещите лица и свидетелите, приема представените доказателства и експертизи, съдебният секретар води протокол на заседанието като записва казаното от участниците в него под диктовка на съдията, прокурорът участва в съдебното производство по определени видове дела, както и че правосъдието се осъществява в името на народа, затова във всяка съдебна зала са поставени държавните символи – знамето и гербът на Република България. 

След това гостите имаха възможност да се запознаят отблизо с работата на съдебните служители. Посетени бяха службите "Регистратура“ и  "Съдебно деловодство“, където деловодителят Камелия Харалампиева разказа на младите хора за естеството на работа в служба "Съдебно деловодство“.

Инициативата Ден на отворените врати е насочена към популяризиране дейността на съда, с цел повишаване правната култура на гражданите и постигане на по-добра информираност за работата на органите на съдебната власт.

Венцеслав ИЛЧЕВ