Ученици от бургаското СУ "Йордан Йовков“ взеха участие във вече традиционната инициатива "Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура - Бургас. Младежите и девойките са девети клас и се обучават в специализираната паралелка "Съдебна администрация“.

На гостите бе предоставена възможност да посетях съдебна зала и да разиграят своеобразен съдебен процес. Учениците излъчиха свои представители, които да заемат позициите на съдебен състав, държавни обвинители, адвокат, подсъдим и свидетели. Дамският съдебен състав имаше трудната задача да прецени виновен ли е техния съученик за извършването на палеж.

След провеждането на съдебните прения и произнасянето на присъдата деветокласниците имаха възможност да си направят снимки с тога в съдебната зала. По-късно те се отправиха към деловодства в Районна прокуратура - Бургас, където наблюдаваха работата с документи на деловодните служители.

Учениците разгледаха и прокурорски кабинети, след което бяха приети от прокурор Мария Маркова – административен ръководител на Районна прокуратура - Бургас. На срещата с бъдещите съдебни служители присъстваха и зам.-административните ръководители – прокурорите Керка Дюлгерска, Антоанета Маркова, Мариана Калудова и Радослав Воруков, както и прокурор Гинка Чинова, която участва в надзора за законност и закрила на малолетни и непълнолетни лица в Районна прокуратура - Бургас.

Прокурор Маркова запозна учениците с териториалния обхват, функциите и мястото на Районна прокуратура - Бургас в системата на прокуратурата. Тя акцентира на превенцията по отношение на престъпността сред непълнолетните, като представи конкретни примери от работата на прокурорите по отделни случаи.