Ученици от първото частно еврейско средно училище "Роналд Лаудер“ - София посетиха видинския Културен център "Жул Паскин“. Младежите посетиха напълно реставрираната 130-годишна сграда на видинската Синагога, която от септември миналата година е превърната в Културен център "Жул Паскин“. Разгледаха и други културно-исторически забележителности във Видин.

Групата ученици и техните преподаватели бяха посрещната и от кметът на Видин д-р Цветан Ценков. Той посрещна гостите с думите, че видинчани се гордеят с една от емблемите на старопрестолния ни град – Видинската Синагога, известна като "Белия лебед на Дунава“. В миналия мандат с европейски средства Община Видин успя да превърне рушащия се религиозен храм в духовно средище с нов облик, какъвто е днес Културен център "Жул Паскин“.

Първото частно еврейско училище в България е създадено от Организацията на евреите в България "Шалом“ и работи съобразно изискванията и стандартите на българското образование, като акцентът е изучаването на иврит и еврейска история.