В периода 22-29 август ученици от различни гимназии в Стара Загора и региона взеха участие в първия курс в града по популярния език Python. Това съобщиха за Радио "Фокус"-Стара Загора от местната администрация. Обучението се проведе в Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи "Проф. Минко Балкански“.

Участие в курса взеха ученици от 8 до 12 клас, които вече имат опит в програмирането. Специално за откриването присъства Антон Биволаров – IT специалист, който е родом от Стара Загора и в момента работи като Python developer в Scalefocus. Той разказа повече за професията си и програмния език, като мотивира учениците за предстоящото обучение.

По време на курса те се запознаха с основите на Python и направиха своите първи стъпки с езика. Обучението завърши с "битка“, в която участниците трябваше да премерят силите на своя Python код.

Подготовката и провеждането на курса беше организирано от инж. Людмил Бонев, преподавател в училището, с подкрепата на хора от бизнеса, както и една от водещите IT фирми в България, подпомагаща образователни инициативи със своята Scalefocus Academy.

Организаторите обещават още подобни курсове и обучения за всички ученици, които имат интерес в технологиите. Информация ще бъде публикувана регулярно на сайта www.pgknma.com, както и на страницата на училището във Facebook и Instagram.

Рени АТАНАСОВА