С образователна беседа на тема "Да посадим живот“ третокласници от СУ "Отец Паисий" отбелязаха Световния ден на Земята – 22 април. Това съобщиха от Регионална библиотека "Николай Вранчев“ – Смолян. Домакин и организатор на събитието бе отдел "Читалня" на библиотеката, по чиято покана гост-лектор на беседата бе Катя Исаева от РИОСВ – Смолян.

Акцент в представената от екоспециалиста информация бяха лечебните растения в Родопа планина, начините за съхраняване на местообитанията им и правилното им използване от хората. Децата научиха правила за отглеждане и засаждане на билки в домашни условия и с въодушевление приложиха веднага наученото с предоставените им демонстрационни комплекти от саксия, пръст и семенца. Всяко едно от децата засади различни билки в своята мини градинка – босилек, мащерка, риган или ехинацея.

За спомен от образователния урок учениците получиха рекламни брошури и платнени торбички от екоинспекцията и сладка почерпка от библиотекарите, а те дадоха обещание за отговорна грижа към новия живот и бъдещи екосрещи.