С четене на родопски народни песни, събрани и изследвани от фолклориста Никола Примовски, клуб "Млад краевед" от ЕГ "Иван Вазов" се включи в "Маратона на четенето". Това съобщиха от Регионалната библиотека "Николай Вранчев“ – Смолян.

Средношколците, с ръководител М. Консулова, гостуваха на отдел "Справочно-билиографски и краезнание", където наред с биографията на изявения родоповед се запознаха и с историите на издирени от него и други местни краеведи емблематични родопски песни като "Излел е Дельо хайдутин", "Мила ми е, драчка ми е Сивкоскана чоста гора", "Заспало е челебийче" , "Злато лю мари хубава Зенгин Милкова дощеру", "Ела се вие – превива, мома се с рода прощава" и др.

С посещението си младите краеведи отбелязоха и 90 години от рождението на Никола Примовски / р. 18.02.1933 в Устово – днешен квартал на гр. Смолян)

Публикации на Никола Примовски за родопския фолклор и родопското песенно творчество читателите могат да намерят в монографията му "Байрако червен и зелен" и в сборника "Родопски народни песни", издаден в съавторство с Тасо Примо.